ZELENO BOGATSTVO PRIRODE: Oporavlja srce i kosti, pomaže u kontroli dijabetesa, jača imunitet i vid…

Oporavlja srce i kosti, pomaže u kontroli dijabetesa, jača imunitet i vid…

Mnoge prednosti koje u svrhu zdravlja poseduje zelena boranija iznenađuju, jer je ova mahunasta biljka u stanju da ponudi mnogo više nego što se obično misli!

Zelena boranija je puna antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija. Sadržaj ove biljke uključuje vlakna, proteine, omega 3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, flavonoide i karotenoide. Kao takva, zelena boranija pruža brojne prednosti koje su veoma dobre za naše tijelo i um.

Ovo je 8 najvažnijih benefita koje pruža zelena boranija:

Regulacija dijabetesa:

Otkriveno je da zelena boranija, kao i ostale mahunarke, pomažu u kontroli dijabetesa regulisanjem nivoa šećera u krvi. Studije su otkrile da ova vrsta biljaka ima hipoglikemijski efekat na pacijente sa dijabetesom. Ovo je sjajno otkriće, jer je u prošlosti bilo teško pronaći prirodne regulatore dijabetesa. Pošto se ovo medicinsko stanje mora stalno pratiti i njime redovno upravljati, dodavanje zelene boranije u ishranu dijabetičara može biti od velike pomoći.

Zdravije kosti:

Kalcijum je gotovo beskoristan u smislu jakih kostiju ako se ne nalazi u kombinaciji sa vitaminom K. Naše tijelo ne može da proizvede proteine koji dozvoljavaju kostima da prihvataju i koriste kalcijum bez ovog vitamina. Osim toga, vitamin K smanjuje gubitak mineralnih materija na minimum upravljanjem našeg metabolizma kostiju. Šoljica zelene boranije sadrži skoro 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K.

Prevencija raka debelog creva:

Nekoliko studija povezalo je konzumiranje zelene boranije sa prevencijom nastanka polipa na debelom crijevu. Za ove polipe poznato je da vode do karcinoma. Istraživanja su takođe pokazala da povećanje unosa ove mahunarke smanjuje šanse za kolorektalni kancer, kao i za ponovnu pojavu adenoma. Vlaknima bogata biljka pomaže da naš sistem za varenje bude pravilan, što smanjuje pritisak na crijevni trakt. Njene korisne osobine pokazale su se efikasnim u prevenciji raka debelog crijeva i drugih digestivnih karcinoma.

Jačanje imuniteta:

Jedna od glavnih prednosti zelene boranije je njen visok nivo antioksidantnog sadržaja. Mahunarke su prepune karotenoida i flavonoida. Od karotenoida su prisutni lutein i beta-karoten, dok su flavonoidi koji se nalaze u zelenoj boraniji katehin, epikatehin, kempferol i kvercetin. U prednosti ovih antioksidanata ubraja se njihova sposobnost da smanjuju mogućnost nastanka moždanog udara, kao i borba protiv slobodnih radikala koji dovode do brojnih bolesti.

Dobar vid:

Karotenoidi zeaksantin i lutein u zelenoj boraniji korisni su za naš vid. Oni zajedno djeluju kako bi smanjili šanse za nastanak makularne degeneracije. Sa zadovoljavajućim nivoima karotenoida u našem organizmu sprječava se pogoršanje vida tako što se smanjuje stres na unutrašnjem oku dok se štiti ukupna funkcija vida i očiju.

Zdravlje srca:

Kao što je već rečeno, zelena boranija je bogata vlaknima, što značajno smanjuje količinu holesterola u našem tijelu redukujući njegovu reabsorpciju kroz žučnu kiselinu. Ova dobrobit vlakana pomaže u održavanju holesterola na zavidnom nivou. Kalijum u mahunarkama takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska na normali, što pomaže da naše srce bude duže zdravo.

Stomačni problemi:

Mnogo ljudi u savremenom dobu pati od stomačnih problema, a veoma često je krivac tome što se u organizam ne unosi dovoljno vlakana. Prednosti zelene boranije uključuju njen diuretički efekat na sistem organa za varenje. Bogata vlaknima, ona podstiče prirodni protok urina i redovnu stolicu, čime se tijelo oslobađa od štetnih toksina. Ostale bolesti čije se tegobe olakšavaju hranljivim sastojcima u zelenoj boraniji su razna oboljenja crijeva, hemoroidi, zatvor i čirevi. U jednoj porciji zelene boranije moguće je pribaviti i 15 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana, što ovu mahunastu biljku čini odličnom hranom za pravilno funkcionisanje stomačnih organa.

Fetalni razvoj:

Folna kiselina pronađena u zelenoj boraniji pomaže u razvoju fetusa, zbog čega je veoma važno jesti ovo povrće tokom trudnoće. Hranljivi sastojci u zelenoj boraniji od vitalnog su značaja za pravilan razvoj bebinog srca, mozga i respiratornog sistema. Osim toga, zelena boranija deluje i na sprječavanju mogućih defekata neuronske cijevi kod fetusa.

Izvor: net

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *