SVET “RUSI NAPADAJU KIJEV U NAREDNIH 96 SATI!” Ruska vojska otkrila svoje slabosti i sada se sprema na REGRUPISANJE

Zbog iznenađujuće haotičnog napada Rusije na Kijev, hiljade vojnika i stotine vozila zaglavljeni su na putevima ka severozapadu već nekoliko dana – ali nekoliko vojnih analitičara veruje da Moskva postepeno prevazilazi svoje logističke probleme i da bi mogla da izvrši napad na glavni grad Ukrajine u roku od nekoliko dana.Uticajni Institut za proučavanje rata, istraživački tink-tenk sa sedištem u Vašingtonu, zaključio je u ponedeljak uveče da se ruske snage sada “koncentrišu u istočnom, severozapadnom i zapadnom predgrađu Kijeva” pripremajući se za “napad na prestonicu u narednih 24-96 sati”, piše “Gardijan”.

Njihov uspeh, dodao je pomenuti Institut, zavisiće delom od toga koliko su ruske trupe efikasno bile u stanju da se “napune, reorganizuju i isplaniraju” nakon početne invazije za koju stručnjaci veruju da se raspala zbog pogrešnih pretpostavki – gde se vojska nije, primera radi, pripremila za stratešku kopnenu ofanzivu protiv odlučne i neprijateljski nastrojene Ukrajine.

– Nijedan deo vojne operacije nije izgledao racionalno ili onako kako biste očekivali da će da urade – rekao je Majkl Kofman, direktor programa za Ruske studije u istraživačkom centru CNA.

Ruski konvojFOTO: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE / TANJUG/AP
Ruski konvoj

Lakše naoružane jedinice uz podršku iz vazduha imale su nekoliko neuspelih pokušaja da umarširaju u Kijev i Harkov tokom prvih dana sukoba, a prema Kofmanovim rečima, vojnicima je rečeno da “idu da pomognu Ukrajini da se oslobodi”.Ono što se tada dogodilo, severozapadno od Kijeva, jeste da se jedna od ruskih kolona koja je krenula ka prestonici – i to pozamašna, čak 64 kilometra dugačke snage od oko 15.000 vojnika – izgledalo kao da se zaglavila, dok su vozila ostala bez goriva ili su se pokvarila.

Ovo je stvorilo veliku saobraćajnu gužvu (ovde se verovatno misli na kolaps izazvan ulaskom kopnenih snaga/tenkova i ostalih vojnih vozila prim. nov.) koju je, zbog ograničenosti dostupnih puteva i blatnjavih okolnih sela, bilo teško razmrsiti. Slike vojnih vozila zaglavljenih u blatu na društvenim mrežama navele su jednog stručnjaka da sugeriše da se ruska vojska bavila “lošom praksom upravljanja kamionima”, gde su vozila bila parkirana toliko dugo da su bočne strane guma postale lomljive ili su čak istrulile, što znači da su postali ranjivi na probijanje.

Ruska vojskaFOTO: TANJUG/AP
Ruska vojska

Ali, govoreći na događaju koji je organizovao istraživački centar “Rusi” (akronim od Roial United Services Institute), Kofman kaže da je verovao da su priče o logističkim problemima prenaduvane, a da je jedini pravi problem koji su ruski okupatori imali bio daleko jednostavniji – bilo im je “ekstremno teško da se izbore sa poteškoćama izazvanim zakrčenjem u saobraćaju”.

– Vojske često moraju da uče probleme na teži način – dodao je on.

Postepeno, smatraju stručnjaci, Rusija će postati sve opreznija kada je reč o zadržavanju sopstvenih turpa u radijusu zaštite svojih vazdušnih snaga. S druge strane, problemi na severozapadu, koji predstavlja najdirektniju rutu invazije, zasad se nisu “prelilli” na druge delove napadnute teritorije.

Čini se da ruske snage napreduju istočno od prestonice do predgrađa Brovari, prema video-snimku objavljenom na društvenim mrežama u utorak, u razvoju pokušaja da opkole prestonicu.

KijevFOTO: VADIM GHIRDA / TANJUG/AP
Kijev

I, uprkos logističkim problemima sa kojima se Rusija susrela na severozapadu, ukrajinske snage nisu bile u stanju da učine značajniji pokušaj da unište konvoj koji je napredovao, delom zbog ograničenih vazdušnih snaga koje su bile na raspolaganju kijevskoj vojsvi.

Sledeći dani će verovatno biti kritični. Nik Rejnolds, stručnjak za kopneno ratovanje sa Instituta “Rusi”, rekao je da veruje da, iako ruska vojska nije u potpunosti rešila svoje logističke probleme, su uloženi značajni napori da se snadbe bar deo snaga za invaziju.

– Pitanje je da li će biti u dovoljno dobroj formi da pokušaju da završe opkoljavanje Kijeva, s obzirom na fizički i psihički udar koji su njihove snage pretrpele dok su bile u stanju zbunjene neorganizovanosti – rekao je Rejnolds.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *