Rusija će bankrotirati u aprilu: Situacija u toj zemlji bi mogla nalikovati onoj u Venezueli

Rusija bi već 15. aprila mogla biti u situaciji da ne može isplatiti inostrani dug, što bi bio kraj 30-dnevnog razdoblja za isplate koje ruska vlada duguje na dolarske obveznice s dospijećem 2023. i 2043

Investicijska banka Morgan Stanley tvrdi kako će Rusija već sredinom aprila bankrotirati.

– Smatramo da je najvjerovatniji scenarij to da Rusija neće moći ispuniti svoje obaveze, napisao je jučer Simon Waever, globalni voditelj kreditne strategije za tržišta u razvoju.

On je istakao kako će se Rusija, u slučaju neispunjavanja obaveza, naći u situaciji nalik onoj u Venezueli.

– Rusija bi već 15. aprila mogla biti u situaciji da ne može isplatiti inostrani dug, što bi bio kraj 30-dnevnog razdoblja za isplate koje ruska vlada duguje na dolarske obveznice s dospijećem 2023. i 2043., smatra Waever.

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, indikativne cijene pokazuju da ulagači procjenjuju obveznice iz 2023. na oko 29 centi po američkom dolaru, što je najniža cijena ikad. U danima prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, dugom se trgovalo iznad nominalne vrijednosti.

Iako je rijetkost da državni dug padne na jednoznamenkastu brojku, Morgan Stanley smatra da bi se ruske obveznice “mogle tome približiti”. Libanon i Venezuela jedini su nedavni primjeri tako niskog pada duga jedne zemlje.

Naime, Morgan Stanley smatra da Rusija možda neće moći platiti inostrani dug zbog sankcija koje su uveli SAD i EU.

Također je neizvjesno hoće li američkim bankama biti dopušteno prihvatiti isplate od ruskog Ministarstva financija, prenosi Index..

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *