Rat u Ukrajini: Četrnaesti dan – trenutno stanje i dalji koraci

Četrnaestog dana rata u Ukrajini počele su prve evakuacije iz gradova Sumi i Irpin, ali ne i iz Marijupolja, koji i dalje granatira ruska vojska. Više od dva miliona ljudi napustilo je ovu zemlju već dve nedelje zahvaćenu ratom.

Velike kompanije poput Mekdonalds i Starbaks privremeno svoje objekte u Rusiji, a Koka-kola i Pepsi su među zapadnim kompanijama koje su odlučile da suspenduju poslovanje u Rusiji nakon što je započela vojnu operaciju u Ukrajini.

Sistemi za praćenje radijacije u Černobilju, koji su ruske snage preuzele prošlog meseca, prestali su da prenose podatke nadzornom organu za nuklearnu energiju UN.

Najzanimljivije je to da je Poljska odobrila hitno prebacivanje svih ispravnih aviona MiG-29 u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj. Potez Varšave usledio je 48 sati posle poziva američkog državnog sekretara Entonija Blinkena članicama NATO-a da Ukrajini ustupe borbene avione sovjetskog porekla, misleći najpre na MiG-29 i Su-25 koje Ukrajina ima u svom sastavu.

Posle ujedinjenja Nemačke Poljska je dobila 28 MiG-29. Veruje se da je 23 u ispravnom stanju. Poljska će, navodno zauzvrat dobiti borbene avione F-16.

Stanje na terenu

Ruske snage se koncentrišu na istočnoj, severozapadnoj i zapadnoj periferiji Kijeva radi napada na prestonicu u narednih. Dopremaju se zalihe i pojačanja i izvode artiljerijske, vazdušne i raketne napadi kako bi oslabili odbranu i zastrašili branioce pre takvog napada. Prerano je proceniti efikasnost bilo kakvog pokušaja Rusije da završi opkoljavanje Kijeva ili da zauzme grad u ovom trenutku.

Ruske trupe na jugu Ukrajine nastavljaju sa ofanzivom na zapadu prema Mikolajevu i Odesi, na severu prema Zaporožju i na istoku prema Mariupolju i Donbasu. Čini se da ruske trupe u Hersonskoj oblasti opipavaju Mikolajev, verovatno tražeći put preko reke Južni Bug koji bi im omogućio da zaobiđu sam Nikolajev i nastave napredovanje na Odesu.

Čini se da ruske trupe u Hersonskoj oblasti opipavaju mogućnost da nekako zaobiđu Mikolajev i pređu reku Južni Bug kako bi nastavili ka Odesi.

Oni koji se kreću ka Zaporožju trenutno nemaju borbenu moć koja je neophodna da opkole ili zauzmu taj veliki grad. Verovatno da će se ruske snage ozbiljnije ustremiti na ovaj grad tek onda kada padne važna luka Mariupolj i samim tim otvori širok kopneni put zapadno od Donbasa.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *