OGLASILA SE I KINA Rusiji nećemo uvoditi finansijske sankcije

Kina se neće pridružiti Americi i evropskim državama u uvođenju finansijskih sankcija Rusiji, saopšteno je iz kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.Agencija AP navodi da je Kina veliki kupac ruske nafte i gasa i da je jedina veća administracija koja se uzdržala od kritika na račun Moskve zbog vojne operacije u Ukrajini.

Predsedavajući Regulatorne komisije Guo Šuking rekao je da je Peking protiv bilo koje vrste sankcija.

– Nećemo se pridružiti sankcijama i održaćemo normalne ekonomske, trgovinske i finansijske razmene. Ne odobravamo finansijske sankcije, posebno uvedene jednostrano jer nemaju dovoljno pravne osnove i neće imati dobar uticaj, naglasio je Šuking.

Cena nafte inače i jutros “divlja”. Nakon što je juče oborile rekode u poslednjih 9 godina, jutros je nastavila istim trendom.

Cena američke nafte WTI tokom prethodnih sati skočila je na najviši nivo od 2013. Jutros je njena cena veća za 4 odsto i iznosi 114 dolara. Istovremeno je evropska nafta Brent, premašila cenu od 116 dolara po barelu, što je nivo koji nije viđen još od jula 2014. Juče je podsetimo barel brenta skočio za 12 dolara, a danas za dodatna četiri.

I evro na minimumu

Evro se spustio danas blizu 21-mesečnog minimuma zbog zabrinutosti da će ruska vojna akcija u Ukrajini ugroziti evropski rast, dok su valute vezane za sirovine dostigle višenedeljne maksimume usled rasta izvoznih cena.

Evro se na azijskoj sesiji trgovao, prema poslednjim dostupnim podacima, na nivou od 1,1097 dolara, neznatno iznad minimuma od 1,1058 dolara na koji je pao tokom noći, što je bila njegova najniža vrednost od maja 2020, izveštava Rojters.

Jedinstvena valuta evrozone je od početka nedelje do danas potonula za 1,5 posto i na putu je da završi četvrtu uzastopnu nedelju s gubitkom u odnosu na američki dolar.- U trenutnoj krizi, smatramo da je evro veoma ranjiv. Na korporativnom nivou, imamo mrežu kompleksnih odnosa između EU i ruskih firmi, posebno u energetskom sektoru. Cene energije su porasle kao i cene mnogih poljoprivrednih proizvoda. Rat u Ukrajini stoga nagoveštava još višu i dugotrajniju inflaciju i moguće usporavanje ekonomskog rasta”, kaže viši strateg za devizna tržišta DŽejn Foli iz Rabobanke.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *