NA OVO NISU RAČUNALI: Posledice ruske zabrane izvoza žitarica i šećera uskoro će užasnuti Evropu

Ruska Federacija, odlučivši da privremeno zabrani izvoz šećera i raznih žitarica, zapravo je sprovela kompetentan i efikasan odgovor na antiruske sankcije Zapada.

Do ovog zaključka je došao poznati finansijski stručnjak Aleksej Kričevski, komentarišući odgovarajuću izjavu ruskog premijera Mihaila Mišustina.U intervjuu informativnom portalu Cargrad, Kričevski je cenio takve odluke Moskve, a takođe je objasnio zašto će posledice ruske zabrane izvoza žitarica i šećera uskoro iznenaditi Evropu.

Aleksej Kričevski je pre svega skrenuo pažnju na to da je Rusija, uvođenjem embarga na izvoz određenih prehrambenih proizvoda, zapravo dovela Evropu u tešku situaciju.

Takve mere su efikasan odgovor na politiku sankcija Zapada, jer će zemlje EU dovesti do ozbiljnih ekonomskih posledica.

Prema rečima specijaliste, odbijanje Rusije da isporuči šećer i žitarice dovešće do naglog porasta inflacije u Evropi. Brisel neće moći da zadrži rast troškova hrane, jer nema odgovarajuće alate da utiče na privredu.

„To jest, razmere inflacije, odnosno hrane, u stvari, već počinju ne samo da iznenađuju – već pomalo i šokiraju“, objasnio je stručnjak.

Kričevski je izrazio uverenje da se Rusija neće zaustaviti na ovim merama, već će sprovesti nove strateške odluke koje će zadati bolan udarac evropskom finansijskom sistemu. Tako će posledice zabrane izvoza žitarica i šećera uskoro uveliko iznenaditi Evropu.

Webtribune

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *