MRAČNA ANALIZA CNN-A: PUTIN JE KRENUO U KRSTAŠKI RAT, PRAVI POKOLJ I NIKO GA NE MOŽE ZAUSTAVITI

Milioni života mogli bi biti uništeni da bi se ugasila hladnoratovska opsesija Vladimira Putina, piše CNNu svojoj analizi.

Manje od tri sedmice nakon ruske invazije na Ukrajinu – historijskog zgražanja koje je nastajalo 30 godina – svijet sa užasom gleda na varvarstvo, ljudsku tragediju, užasna razaranja i odjeke širom svijeta izazvane naredbama jednog čovjeka.

Sudbina Ukrajine jasno naglašava da čak i 20 godina u 21. vijeku i uprkos zavjetima svijeta da će učiti iz historije, usamljeni autokrata koji je nemilosrdno kreirao politički sistem da eliminiše neslaganje i sama stvarnost ima moć da izazove nesagledive ljudske gubitke i bijedu

Putinova očigledna spremnost da bombarduje Ukrajinu kako bi se pokorila i očigledno besmisleno gađanje nedužnih civila za koje je insistirao da su u ruskom srodstvu znače da humanitarna katastrofa vjerovatno tek počinje. Više od milion izbjeglica već je napustilo svoje domove, prema podacima Ujedinjenih naroda. Vjerovatno će uslijediti još milioni njih – pošto su porodični životi, poslovi i zajednice uništeni. To je bez hiljada civila koji će sigurno poginuti u dugotrajnom ruskom blickrigu.

Iako se spekuliše o Putinovim ciljevima i stanju duha i ogromnom javnom interesu za hrabrost Ukrajinaca koji obećavaju da će se oduprijeti invaziji, za svijet je od ključne važnosti da pravilno shvati osnovnu realnost očiglednih ratnih zločina koji se sada događaju u UkrajiniU predgrađu Kijeva u nedelju, dvoje male djece i dvoje odraslih zbrisani su ruskim granatiranjem dok su pokušavali da pobjegnu. “Porodica je umrla… pred mojim očima”, rekao je Oleksandr Markušin, gradonačelnik Irpina. U međuvremenu, mrtvi su ležali nepokopani u tinjajućoj olupini Harkova – grada od 1,5 miliona ljudi, koji je bio pod dugotrajnim bombardovanjem koje je služilo kao upozorenje o vjerovatnoj sudbini Kijeva. Drugi Ukrajinci su zarobljeni šokantnim ruskim granatiranjem humanitarnih koridora. Fotografije i video snimaka ukrajinskih muškaraca koji stavljaju svoje porodice u vozove za evakuaciju i kreću u borbu oživljavaju traumu krvlju natopljene historije kontinenta

Da je mučni video o Ukrajini crno-bijeli, bilo bi ga lako zamijeniti za historijski filmski film o Drugom svjetskom ratu, posljednji put kada su takve scene razaranja i okrutnosti jedne suverene nacije nanijele drugoj u Evropi.

A sve to proizlazi iz uma ruskog predsjednika, očigledno motiviranog vlastitim historijskim ožiljcima kao oficira KGB-a u Istočnoj Njemačkoj kada je pao Berlinski zid. Putin, koji je želio da ponovo iscrta posthladnoratovsku mapu Evrope, sada je konstruisao kontrapunkt tim radosnim scenama tri decenije kasnije u svojim nemilosrdnim bombardovanjima osmišljenim da ožive Rusiju kao supersilu.

Budućnost Ukrajine izgleda sve sumornija

Događaji krvavog vikenda naglašavaju da je, uprkos impresivnom jačanju sankcija Zapada koje guše rusku ekonomiju i hrabrosti da se odupru ukrajinskim civilima i molbama njihovog predsjednika, budućnost Ukrajine sumorna, a Putin je postavio pitanja o tome da ona nastavlja postojati kao nacionalna država.

Ogromne sankcije Zapada mogle bi na kraju izazvati dovoljno otpora unutar Rusije, gdje se građani bore pod ekonomijom u kolapsu, da sruše Putina. Isporuke oružja Ukrajini sa Zapada sigurno će povećati cijenu za moskovske snage invazije i moguće okupacije

Ali realnost da Zapad neće direktno intervenirati kako bi izbjegao eskalaciju s Rusijom koja bi mogla izazvati nuklearnu razmjenu daje Putinu prednost i produbljuje ukrajinsku tragediju. Prije ili kasnije, vanjski svijet se može zateći da gleda na masakr koji je bio nemoćan spriječiti. Ova strašna mogućnost je pokrenuta u posljednjem srceparajućem pozivu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za pomoć u nedjelju.

“Mi smo ljudi i vaša je humanitarna dužnost da nas zaštitite, zaštitite civile i vi to možete učiniti”, poručio je Zelenski svijetu.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *