Djevojčica Anđela pala sa traktora, imala samo 2% šanse da preživi, ljekari je spasili

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za dječje bolesti Zagreb spasili su život šestogodišnjoj djevojčici Anđeli, koja je teško povrijeđena u padu sa traktora te imala minimalne šanse za preživljavanje. Samo dva posto su bile njene šanse, a danas je iz Klaićeve izašla kao zdrava djevojčica.

Sam ju je Bog sačuvao da preživi, ostalo su sve ljekari učinili, bilo je jako teško. Ljekari su je spasili. Idemo sad kući bratu i drugarima”, rekla je majka Dragana i zahvalila doktorima i udruženju koje im je pomoglo za smještaj.

Rekla je da ni u jednom trenutku nisu gubili nadu.

“Sad ću se prvo igrati kad dođem doma. Jako su mi falili brat i tata”, rekla je mala Anđela.

Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu hirurgiju Klinike za dječije bolesti, predstavio je uspjeh hrvatskih ljekarskih timova u spašavanju djevojčice.

“Ovo zavrjeđuje pažnju. Tog 25.7. je bila teška nesreća, djevojčica iz Broda koja je imala tešku nesreću. Prvo je došla u bolnicu u Slavonski Brod. Zatim su je doveli nama. Imala je tešku ugrozu. Nije mogla disati, 20 dana je bila na respiratoru, imala je oštećenja urotrakta, kože, abdomena, reproduktivnog trakta. Liječenje u tri faze. Reanimirali smo je i stabilizovali. Imala je ozbiljno oštećena pluća i smrskanu karlicu. Pokrili smo joj kožu vještačkim pokrovom. 6.8. procijenili smo da možemo u fazu rekonstrukcije”, kazao je Višnjić.

Presadili su joj kožu 9.8. Imala je rekonstrukciju međice kako bi se mogla rekonstruisati karlica. To ne bi mogli, kažu, da nije bila na mehaničkoj ventilaciji.

Ljekari Klaićeve u tome su pomogli ljekari iz Dubrave.

Nakon te druge faze dijete je bilo slobodno od infekcije i krenuli su u daljnje liječenje.

Morali su napraviti rekonstrukciju probavnog trakta, rekonstruisali su sve abdominalne organe.

“Imala je 16 velikih operacija, učestvovalo je 12 hirurga. Ljeekari iz Klaićeve, Traume, Dubrave i Merkura učestvovali su u njenom liječenju. U trenutku povrede imala je 20 kg, bez pulsa i tlaka. Brojne otvorene rane i frakture, 98 posto smrtnosti.”

Djevojčica Anđela je prilikom zaprimanja u bolnicu u julu 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje usljed teških oštećenja i povreda čak šest organskih sistema, a danas se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica, prenosi “Index.hr“.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *