Bajdenov savetnik: Kina je upozorena na posledice pomoći Rusiji

Američke vlasti upozorile su Peking da će biti „posledica“ ako Kina pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Pažljivo pratimo u kojoj meri Kina zapravo pruža materijalnu i ekonomsku podršku Rusiji.Preneli smo Pekingu da nećemo tolerisati niti dozvoliti bilo kojoj zemlji da pokuša da nadoknadi Rusiji njene ekonomske gubitke od zapadnih sankcija“, rekao je Salivan u intervjuu za „Si-En-En“ i dodao da bi to imalo posledice po Kinu.

Istovremeno, on je odbio da odgovori na pitanje da li su SAD spremne da uvedu ograničenja Pekingu ako pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi ekonomske i finansijske gubitke od sankcija koje su uvele SAD i njihovi saveznici.

Salivan je takođe napomenuo da američka vojska ne učestvuje u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine i da neće biti upućena u tu zemlju.
„Američka vojska neće učestvovati u operacijama u Ukrajini. Ona sada nije tamo, ali mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorije NATO-a“, istakao je on.

Ranije je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio da će Kina zaštititi svoje kompanije i ljude koji su se našli pod pretnjom američkih sankcija zbog trgovine sa Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala.

Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *